A A+ A++

Pracujesz w gastronomii i pragniesz podnieść swoje kwalifikacje?
Jesteś pasjonatem gotowania i chcesz nauczyć się gotować od najlepszych?

Weź udział w projekcie:

Mistrz sztuki kulinarnej

Dołącz do nas !

+48 602-865-409, +48 604-230-203, rekrutacja@mskmazury.pl

Świeżość produktów, tradycja, prostota w wykonaniu i lekkość w smaku. Kuchnia Półwyspu Skandynawskiego była tematem przewodnim, drugiego warsztatowego spotkania w ramach projektu „Mistrz Sztuki Kulinarnej”.



Uczestnicy mieli dwa dni na poznanie Kuchni Półwyspu Skandynawskiego. I to pod okiem Mistrza. Były Szef Kuchni Hotelu Bryza Resort & SPA w Juracie Andrzej Bałdyga poprowadził dwudniowe warsztaty. Propagator nowoczesnej, kreatywnej i wyrafinowanej kuchni polskiej, miłośnik ryb i owoców morza, zwolennik lekkich potrawach śródziemnomorskich, pokazał uczestnikom potrawy inspirowane Skandynawią.



Executive Szef, Andrzej Bałdyga - Uczestnicy pod moim okiem uczyli się nowoczesnych technik z zastosowaniem wybranych przez mnie produktów. Zaczęliśmy spotkanie, może trochę zabawnie, od rozbiórki kurczaka. W tym przypadku zależało mi na tym, żeby pokazać, co możemy wykorzystać z tego produktu i jakie dania mogą z niego powstać - zaczynając od dewolaja, pieczonego podudzia czy grillowanej faszerowanej piersi, aż po kręgosłup, z którego może powstać bulion. Najważniejsze, żeby wykorzystać w 100% produkt. Podczas warsztatów mieliśmy spore pole do popisu i to dzięki produktom takim jak ryby, raki, owoce morza, skorupiaki - czyli to na czym bazuje kuchnia skandynawska. Pierwszym skorupiakiem, z którym zmierzyli się uczestnicy były raki.



Szef Kuchni Restauracji „Bart” w Mikołajkach, Wojciech Grabowski - W naszej restauracji podajemy głównie tradycyjną polską kuchnię. Zgłosiłem się do projektu po to, by poszerzyć swoje kulinarne horyzonty. Raki, ostrygi, małże to produkty, na których ja jako kucharz chciałbym pracować. Kucharzem nie jest się tylko w miejscu pracy, ale także w domu. Kuchnia skandynawska z pewnością jest mi bliska w życiu prywatnym i mam zamiar zaskoczyć swoich najbliższych nowymi daniami.



Nauczyciel Zasadniczej Szkoły Zawodowej z Giżycka, Agnieszka Potomska - Na co dzień uczę młodzież Zasad Żywienia w ZSZ w Giżycku i zgłosiłam się do tego projektu, bo kuchnia międzynarodowa jest mi bardzo bliska. Poprzez udział w tym projekcie poszerzyłam swoją dotychczasową wiedzę, poznałam tajniki kuchni skandynawskiej, jej specyfikę, przyprawy i techniki wykorzystywane przy przygotowywaniu potraw Półwyspu Skandynawskiego.



Projekt szkoleniowy „Mistrz Sztuki Kulinarnej” realizowany jest w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020, Oś priorytetowa Kadry dla gospodarki, Działanie 2.3 Rozwój kompetencji i umiejętności osób dorosłych, Poddziałanie 2.3.2 Rozwój kompetencji i umiejętności zawodowych osób dorosłych. Projekt dofinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. W ramach projektu realizowane będą kolejne szkolenia.