A A+ A++

Pracujesz w gastronomii i pragniesz podnieść swoje kwalifikacje?
Jesteś pasjonatem gotowania i chcesz nauczyć się gotować od najlepszych?

Weź udział w projekcie:

Mistrz sztuki kulinarnej

Dołącz do nas !

+48 602-865-409, +48 604-230-203, rekrutacja@mskmazury.pl

W ubiegłą sobotę rozpoczęły się zajęcia w ramach  projektu szkoleniowego „Mistrz Sztuki Kulinarnej”, realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020, Oś priorytetowa Kadry dla gospodarki, Działanie 2.3 Rozwój kompetencji i umiejętności osób dorosłych, Poddziałanie 2.3.2 Rozwój kompetencji i umiejętności zawodowych osób dorosłych. Projekt  dofinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

W ramach projektu najlepsi kucharze w branży przeprowadzą cykl warsztatów kulinarnych dla osób zatrudnionych w gastronomii, jak również dla pasjonatów gotowania. Organizatorem szkoleń jest Cech Rzemiosł Różnych w Mrągowie - Związek Pracodawców.



Pierwsza dziesięcioosobowa grupa uczestników projektu wzięła udział w warsztatach w ramach szkolenia "Podstawy zarządzania kuchnią i elementy kuchni miedzynarodowej". Jako pierwszy w kulinarną podróż zaprosił uczestników Marcin Sasin - uznany Szef kuchni hotelu Sheraton oraz Sheraton Catering Service w Warszawie.



Kuchnia międzynarodowa oraz kuchnia azjatycka, która jest jedną z pasji szefa kuchni Marcina Sasin, stały się tematem przewodnim pierwszych warsztatów. Zobaczcie sami, co pod okiem Mistrza „trenowali” uczestnicy. Wśród ekskluzywnych produktów, które mieli okazję własnoręcznie przygotować uczestnicy, były mi.in. ostrygi. Ten afrodyzjak, a zarazem symbol luksusu pojawił się na talerzu z francuskim akcentem.



Umiejętność właściwego, a zarazem niekonwencjonalnego łączenia składników to jeden z elementów warsztatowych spotkań. Istotny jest też smak, a to uzależnione jest w dużym stopniu od kulinarnej wyobraźni, której nie brakowało uczestnikom od pierwszego dnia kuchennych zmagań.



Kuchnia międzynarodowa daje wiele możliwości, ma swój własny styl, który można odwzorować na wiele sposobów przy pomocy ogólnodostępnych produktów. Przekonali się o tym uczestnicy warsztatów, którzy pod okiem Mistrza tworzyli na talerzach swoje kompozycje.





Wyjątkowa atmosfera, możliwość nauki od Mistrza oraz okazja do poznania nieodkrytych dotąd smaków czy aromatów. Tak w dużym skrócie można podsumować pierwsze spotkanie w ramach projektu „Mistrz Sztuki Kulinarnej”.

W ramach projektu realizowane będą kolejne szkolenia.

Zapraszamy do udziału!